Morate se prijaviti da biste napisati komentar ili otvoriti novu temu.

Bolja kuća - centralno grejanje, gravitaciona cirkulacija

U predhodnoj temi sam kritikovao bezrazložnu automatizaciju. Automatizacija bi trebalo da nam olakšava život ali nije uvek tako, ponekad je sasvim suprotno.

Svi znamo kako izgleda današnje centralno grejanje: kotao, cevi, radijatori, pumpa, kompenzacioni lonac, sigurnosni ventil. Ali slično grejanje je postojalo i u XIX veku a nije bilo cirkulacionih pumpi?!? Tačno, takav sistem može da se napravi da radi potpuno autonomno bez utroška električne energije i opasnosti od prevelikog pritiska u instalaciji. Ali znate šta - teško ćete danas naći majstora koji bi bio u stanju da takav posao kvalitetno odradi.

Priroda nam je obezbedila neverovatan broj korisnih principa, sve što treba je da ih pametno iskoristimo. Hladna voda je teža od tople i uvek pada na dno posude (osim oko nule ali to je druga tema). Ako vam je kotao na najnižoj tački razvodnog sistema i ako su cevi postavljene tako da su svuda sa padom prema kotlu onda će topla voda ići uvis prema radijatorima bez ikakve pumpe. Taj način kretanja vode u sistemu se naziva gravitaciona cirkulacija. Jedina razlika u odnosu na klasičan sistem (osim što nema pumpe, kompenzacionog suda i sigurnosnog ventila) je taj što kod ove vrste cirkulacije sistem cevi mora biti otvoren na najvišoj tački koja je ujedno i "sigurnosni ventil" odnosno preliv ako u sistemu dođe do prevelikog rasta temperature iz bilo kog razloga. Da, razlika je i u promeru cevi koje moraju biti veće kod gravitacione cirkulacije.

Zašto je ovo uopšte bitno? Nije zbog utroška električne energije, cirkulacione pumpe nisu preveliki potrošači. I sve dok je stabilno snabdevanje električnom energijom nema većih problema ali ako "nestane struje" nećete imati ni grejanje. A kad ne radi pumpa temperatura u kotlu brzo raste (taj rast ne možete potpuno zaustaviti čak i ako odmah zatvorite dotok vazduha u ložište) i može da izazove ozbiljne probleme. Danas je snabdevanje električnom energijom stabilno ali ono može da bude dovedeno u pitanje iz mnogih razloga - nekad na kraći rok ali nekada i "hronično". Zašto uopšte rizikovati i razmišljati kada nam je priroda ostavila vrlo elegantno rešenje?

p.s. Na internetu možete naći obilje materijala o gravitacionoj cirkulaciji, ovaj tekst bi trebalo da bude samo "usmeravanje".

Izbornik